Endorfinat: Efektet dhe si të rrisin nivelet

Endorfinat janë kimikate të prodhuara natyrshëm nga sistemi nervor për të përballuar dhimbjen ose stresin. Ato shpesh quhen kimikate "ndjehen mirë" sepse mund të veprojnë si një qetësues i dhimbjes dhe përforcues i lumturisë.

Endorfinat bëhen kryesisht në gjëndrat hipotalamus dhe hipofizë, megjithëse ato mund të vijnë nga pjesë të tjera të trupit gjithashtu. "Runner’s High" i mirënjohur që ndjehet pas një ushtrimi të gjatë dhe të fuqishëm është për shkak të një rritje të niveleve të endorfinës.

Niveli i endorfinave në trupin e njeriut ndryshon nga personi në person. Njerëzit që kanë nivele më të ulëta mund të kenë më shumë të ngjarë të kenë depresion ose fibromialgji, por nevojiten më shumë hulumtime në këtë fushë.

Cilat janë endorfinat?

Endorfinat janë kimikate të prodhuara nga trupi për të lehtësuar stresin dhe dhimbjen. Ata punojnë në mënyrë të ngjashme me një klasë të ilaçeve të quajtura opioide.

Opioidet lehtësojnë dhimbjen dhe mund të prodhojnë një ndjenjë euforie. Ato nganjëherë përshkruhen për përdorim afatshkurtër pas operacionit ose për lehtësimin e dhimbjes.

Në vitet 1980, shkencëtarët po studionin se si dhe pse funksiononin opioidet. Ata zbuluan se trupi ka receptorë të veçantë që lidhen me opioidet për të bllokuar sinjalet e dhimbjes.

Shkencëtarët atëherë kuptuan se disa kimikate në trup vepruan në mënyrë të ngjashme me ilaçet natyrore të opioideve, duke u detyruar për të njëjtët receptorë. Këto kimikate ishin endorfina.

Emri Endorphin vjen nga fjalët "endogjene", që do të thotë "nga trupi" dhe "morfinë", që është një qetësues i dhimbjes opioide.

Disa nga ilaçet më të zakonshme të opioideve përfshijnë:

Disa ilaçe të paligjshme, siç është heroina, janë gjithashtu opioide. Të dy ilaçet juridike dhe të paligjshme të opioideve kanë një rrezik të lartë për të shkaktuar varësi, mbidozë dhe vdekje.

Instituti Kombëtar për Abuzimin e Drogës shprehet se 90 njerëz vdesin çdo ditë në Shtetet e Bashkuara nga një mbidozë opioide. Shumë nga këto janë rezultat i mbidozimit ose keqpërdorimit të opioideve me recetë.

Abuzimi me opioid dhe mbidoza janë bërë një problem kaq serioz që Instituti Kombëtar i Shëndetësisë e ka shpallur atë një krizë. Ekspertët mjekësorë tani po shikojnë lehtësues të dhimbjeve të sigurta dhe efektive pa opioide.

Endorfinat natyrore funksionojnë në mënyrë të ngjashme me qetësuesit e dhimbjeve të opioideve, por rezultatet e tyre mund të mos jenë aq dramatike. Sidoqoftë, endorfinat mund të prodhojnë një "të lartë" që është edhe e shëndetshme dhe e sigurt, pa rrezikun e varësisë dhe mbidozimit.

Rritja e endorfinave

Aktivitetet e mëposhtme tregojnë premtime si mënyra për të rritur natyrshëm endorfinat. Sidoqoftë, nivelet e endorfinës ndryshojnë midis individëve, kështu që rezultatet gjithashtu do të ndryshojnë.

Ushtrimi i rregullt

Për vite me radhë, studiuesit dyshuan se endorfinat shkaktuan të ashtuquajturin "Runner’s High", një ndjenjë euforie që ndodh pas një aktiviteti të gjatë, të fuqishëm fizik.

Sidoqoftë, matja e endorfinave te njerëzit nuk ishte e mundur deri në vitin 2008, kur teknologjia e re e imazhit u bë e disponueshme.

Studiuesit përdorën skanimet e tomografisë së emetimit pozitron (PET) për të parë trurin e atletit si para dhe pas stërvitjes. Ata gjetën një rritje të lëshimit të endorfinave pas stërvitjes.

Ndërsa ushtrimi rrit gjendjen shpirtërore dhe rrit endorfinat, disa profesionistë mjekësorë përshkruajnë ushtrime të rregullta si një trajtim për depresionin dhe ankthin e butë deri të moderuar. Ushtrimi

mund të përdoret në mënyrë të sigurt në lidhje me trajtimet e tjera, të tilla si ilaçe ose terapi, dhe gjithashtu mund të përdoret vetëm. Një studim thotë se ushtrimi mund të përmirësojë disa simptoma të depresionit, në mënyrë të ngjashme me antidepresantët.

duke dhënë

vullnetarizmin, dhurimin dhe ndihmën e të tjerëve gjithashtu mund ta bëjë një person të ndjehet mirë. Studiuesit në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë zbuluan se njerëzit që i dhanë para një bamirësie aktivizuan qendrat e kënaqësisë në trurin e tyre. Kjo mund të çojë në nivele të përmirësuara të endorfinës.

Yoga dhe Meditimi

Meditimi dhe yoga janë të njohura për efektet e tyre që nxisin stresin dhe relaksuese. Kjo mund të jetë pjesërisht për shkak të një lëshimi të endorfinës.

Disa hulumtime sugjerojnë që joga dhe meditimi mund të ulin shënuesit e stresit dhe të rrisin endorfinat.

Ushqimet me erëza

Njerëzit që gëzojnë ushqime pikante mund të zbulojnë se mund të marrin një nxitje shtesë nga pjatat e tyre të preferuara.

Disa hulumtime sugjerojnë që përbërësit pikant në speca të nxehtë dhe ushqime të ngjashme mund të shkaktojnë një ndjesi dhimbjeje në gojë, gjë që bën një rritje të endorfinave.

çokollatë e errët

Hulumtimi nga viti 2013 sugjeron që ngrënia e çokollatës së errët mund të rritë nivelin e endorfinës. Pluhuri i kakaos dhe çokollata përmbajnë kimikate të quajtura flavonoide që duket se janë të dobishme për trurin.

Një përmbledhje e vitit 2017 zbuloi se ngrënia e çokollatës mund të ndihmojë në rritjen e endorfinave. Sidoqoftë, shumë produkte çokollate komerciale përmbajnë vetëm sasi të vogla të kakaos së vërtetë dhe shpesh përmbajnë sasi bujare të sheqerit të shtuar dhe yndyrës.

Njerëzit që kërkojnë të përdorin çokollatë për të përmirësuar nivelin e endorfinës dhe gjendjen shpirtërore duhet të kërkojnë produkte që përmbajnë të paktën 70 përqind kakao dhe hanë çokollatë në moderim për shkak të përmbajtjes së saj të lartë të kalorive dhe yndyrës.

duke qeshur

Shumë hulumtime janë shkruar për përfitimet shëndetësore të të qeshurës, dhe studimet sugjerojnë që të qeshurit rrit endorfinat.

Një studim i vitit 2017 zbuloi se të qeshurat sociale lëshojnë endorfina në tru.

endorfina të ulëta dhe kushte shëndetësore

Kur nivelet e endorfinës janë shumë të ulëta, shëndeti i një personi mund të ndikohet negativisht. Hulumtimi për lidhjen midis endorfinave dhe kushteve shëndetësore është në vazhdim.

Disa studime kanë treguar një lidhje të mundshme midis problemeve të mëposhtme shëndetësore dhe niveleve të ulëta të endorfinës:

Pa endorfina të mjaftueshme, një person mund të ketë më shumë të ngjarë të ketë depresion. Një artikull në Gazetën Amerikane të Psikiatrisë diskuton përdorimin e gjatë të trajtimeve opioide për depresionin, veçanërisht në rastet kur trajtimet e tjera nuk kanë funksionuar.

Një artikull tjetër sugjeron që nivelet më të larta të endorfinës kanë një efekt në simptomat e depresionit për shkak të shoqërimit të tyre me shpërblimin.

Simptomat e zakonshme të fibromialgjisë përfshijnë:

  • dhimbje afatgjata në të gjithë trupin
  • njolla të tenderit që lëndojnë kur preken
  • Ngurtësia e muskujve
  • Lodhja dhe energjia e ulët
  • Problemet e gjumit

Njerëzit me fibromialgji mund të kenë më të ulët se nivelet normale të endorfinës. Një studim zbuloi se njerëzit me fibromialgji kishin nivele më të ulëta të endorfinave sesa ato pa gjendje. Ata matën endorfinat si para dhe pas stërvitjes.

Një studim tjetër zbuloi se rritjet në endorfinat e trupit ishin të lidhura me lehtësimin e dhimbjes tek njerëzit me fibromialgji.

Njerëzit me fibromialgji mund të këshillohen të bëjnë aktivitete të caktuara për të rritur endorfinat, të tilla si ushtrimi, lidhja me të tjerët, dhe aktivitetet që nxisin stresin, siç është joga. Ato gjithashtu mund të përshkruhen ilaçe për të ndihmuar në simptoma.

dhimbje koke kronike

Një shkak i mundshëm i dhimbjeve të kokës në vazhdim është niveli jonormal i endorfinës. Disa hulumtime sugjerojnë që e njëjta çekuilibër endorfinë që kontribuon në depresion është gjithashtu e pranishme te njerëzit që kanë dhimbje koke kronike.

Takej

Shkenca e niveleve të endorfinës njerëzore është ende në zhvillim, pasi studiuesit vazhdojnë të studiojnë këtë kimikate dhe se si ndikon në shëndetin e përgjithshëm.

Njerëzit që kanë simptoma depresioni, fibromyalgia ose dhimbje koke kronike mund të dëshirojnë të flasin me një mjek për nivelet e endorfinës dhe mënyrat që mund t’i rrisin ato, përveç opsioneve të tyre të rregullta të trajtimit.

Ndërsa endorfinat nuk janë një "kurë-të https://harmoniqhealth.com/ gjitha" ose një garanci e shëndetit të mirë, rritja e endorfinave mund të jetë një mënyrë efektive për të rritur mirëqenien e përgjithshme.

Ushtrimi i rregullt, ulja e stresit dhe dhënia e të tjerëve janë aktivitete të njohura "ndjehen mirë" që mund të ndihmojnë një person të jetojë një jetë më të shëndetshme dhe më të lumtur.

Endorfina "e lartë" është një bonus i këndshëm që mund të ndihmojë një person të ngjitet në këto zakone të mira.

  • Shëndeti mendor
  • Ankthi/Stresi
  • Neurologjia/Neuroshkenca

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.